Aktualno
   Home   Mail 
Dip
O nama
Aktualno
Naši programi
Radionice programiranja
Informatička štafeta
Pula moj grad
Ljetne radionice
Štafeta zadatci
Galerija
Kontakt
 
 
Grad Pula

Pula-grad djece

HR Prvenstvo u programiranju

Otvoreno učilište Algebra

Zajednica tehničke kulture Pula

 

 


Ljetne informatičke radionice

I ove godine u suradnji s Odjelom za društvene djelatnosti grada Pule organiziramo ljetne informatičke radionice za učenike osnovnih škola. Više o radionicama pročitajte na plakatu i u nastavku teksta.Ljetne Informatičke_radionice_2013_plakat.pdf


Glogster je program za izradu interaktivnih plakata-postera. Na brz, jednostavan i zanimljiv način učenici će svladati tehniku izrade postera, dodati objekte poput teksta, grafika , glazbe i videa, te objaviti poster na Glog zajednici. Ovaj alat potiče mlade na kreativo učenje, razmjenu sadržaja putem interneta i i suradnju s drugim učenicima.
Animoto je web aplikacija pomoću koje možete fotografije pretvoriti u efektan video uz dodavanje teksta, crteža muzike i video isječaka te odrediti što želite naglasiti. Zatim odabrati jednu od ponuđenih pjesama i pustiti da Animoto umjesto vas napravi video. Animoto video se jednostavno dijeli putem e-maila, bloga, web stranice, YouTube-a.
Game Maker je programski alat koji razvija logičke i dizajnerske vještine kroz programiranje i izradu 2D i 3D igara. U radionici će se učenike voditi od ideje do realizacije nekoliko različitih tipova igara. Izraditi će akcijske igre kao što je Space Invaders, labirintske igre poput Pacmana, te arkadne igre kao što je Super Mario. Polaznici će naučiti osnove programiranja, proći kroz postupak stvaranja algoritma, usvojiti algoritamski način razmišljanja, te izraditi odgovarajuću dokumentaciju, a sve to kroz zabavno okruženje stvaranja igara. Stečeno znanje će moći iskoristiti kako za izradu igrica tako i vlastitih programa koji nisu igrice, te kao osnovu za daljnje bavljenje programiranjem.
GIMP je open-source programski alat za obradu i/ili manipulaciju slikama (poput PhotoShopa). Moguće ga je koristiti kao običan program za crtanje, kao program za retuširanje visoke kakvoće, kao program za promjenu formata slika, editiranje i konstrukciju slika itd. U radionici će se učenike voditi kroz upoznavanje s osnovama digitalnih slika, njihovo dorađivanje i poboljšavanje, korištenje slojeva i maski za fotomontažu, te uporabu raznih efekata, filtera i mnogih drugih alata za uređivanje slika koje nudi ovaj program.

28.05.2013.                                                                                                                  Tajana Velikanja
Ivan Lazarić postao član informatičke reprezentacije koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u 2013. godini

Osvajanjem 3.mjesta i brončane medalje na Izbornim pripremama koje su održane od 7. do 10. svibnja u prostorijama Hrvatskog saveza informatičara u Zagrebu, Ivan lazarić, član Društva informatičara Pula, postao je član informatičke reprezentacije koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u 2013. godini:
-
na 25. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2013 (Brisbane, Australija, od 6. do 13. srpnja) i
-
20. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2013 (Primošten, Hrvatska, od 13. do 19. listopada).

Hrvatsku informatičku reprezentaciju čine četiri najbolja programera, učenika srednjih škola iz Republike Hrvatske, koji su poziv u reprezentaciju izborili kroz nacionalna natjecanja u školskoj godini 2012./13.:
- Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici (HONI) u organizaciji Hrvatskog saveza Informatičara (HSIN), gdje je Ivan osvojio 5.mjesto u konkurenciji svih razreda srednjih škola
- Državno natjecanje iz informatike/računalstva – Infokup, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gdje je Ivan osvojio 2.mjesto u konkurenciji 2.razreda srednjih škola
- Hrvatsku informatičku olimpijadu u organizaciji HSINa, gdje je Ivan osvojio brončanu medalju i
- Izborne pripreme.

Na Izbornim pripremama sudjelovalo je devet najbolje plasiranih učenika sa Hrvatske informatičke olimpijade, a uz Ivana Lazarića članovi reprezentacije postali su Domagoj Ćevid, učenik 4.razreda V. gimnazije Zagreb, osvajač srebrne medalje na IOI 2012,  Mislav Balunović, učenik 3.razreda Gimnazije Matija Mesić, Slavonski Brod i Mislav Bradač, učenik 3.razreda V. gimnazije Zagreb.

Hrvatska informatička reprezentacija je prošle godine osvojila jednu zlatnu i tri srebrne medalje na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI 2012) i po broju medalja bila je plasirana na visokom 5.mjestu ovog najznačajnijeg i  najpopularnijeg informatičkog natjecanja mladih u svijetu i to u konkurenciji od 84 države.  Dva učenika koja su nas prošle godine zastupali na IOI, Marin Tomić, učenik 4.razreda V. gimnazije Zagreb, osvajač zlatne medalje i Dominik Gleich, učenik 3.razreda XV. gimnazije Zagreb (MIOC), osvajač srebrne medalje, ove godine se nisu uspjeli izboriti za reprezentaciju. Time stečemo dojam koliko je u stvarnosti teško biti odabran u hrvatsku informatičku reprezentaciju i koliko su Izborne pripreme ove godine bile zahtjevne.

Prisjetimo se da je Ivan prije dvije godine kao učenik 8.razreda OŠ Centar, Pula (mentor Damir Blašković) bio u Juniorskom timu (učenici do 16 godina starosti) i osvojio je srebrnu medalju na Juniorskoj Balkanskoj Informatičkoj Olimpijadi u Bistriti, Rumunjska te brončanu medalju na Međunarodnom informatičkom natjecanju u Shumenu, Bugarska.

Pripreme za sva natjecanja tijekom školske godine 2012./13.  održale su se kroz radionice programiranja u C++ koje je vodio Ivanov mentor Damir Blašković u sklopu Društva informatičara Pula .

Ivan Lazarić učenik je 2.razreda Gimnazije Pula.

U Puli,                                                                                                                                 Mentor:
12.05.2013.                                                                                                                          Damir Blašković

 


 

© Društvo informatičara Pula