Aktualno
   Home   Mail 
Dip
O nama
Aktualno
Naši programi
Radionice programiranja
Informatička štafeta
Pula moj grad
Ljetne radionice
Štafeta zadatci
Galerija
Kontakt
 
 
Grad Pula

Pula-grad djece

HR Prvenstvo u programiranju

Otvoreno učilište Algebra

Zajednica tehničke kulture Pula

 

 


3. mjesto Ivana Lazarića na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi

3. mjesto Ivana Lazarića na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi


Ivan Lazarić je kao član Društva informatičara Pula osvojio 3.mjesto i brončanu medalju na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u subotu 6.4.2013. na FER-u u Zagrebu .


Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje u kojemu sudjeluju učenici svih razreda srednjih škola Republike Hrvatske u jednoj zajedničkoj kategoriji, a koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima svjetske i regionalnih informatičkih olimpijada.


Olimpijada je baza za odabir učenika za hrvatsku informatičku reprezentaciju.

Na Olimpijadu je pozvano 29 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2012/2013 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a gdje je Ivan osvojio 5.mjesto u konkurenciji svih razreda srednjih škola i Državno natjecanje iz informatike/računalstva - Infokup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gdje je Ivan osvojio 2.mjesto u konkurenciji 2.razreda srednjih škola).

Devet najbolje plasiranih učenika sa Olimpijade steklo je pravo sudjelovanja na Izbornim pripremama, gdje će se kroz dva izborna ispita i uz bodove sa Olimpijade odrediti ukupno četiri najbolja učenika za članove hrvatske informatičke reprezentacije koji će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2013. godini (srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2013 i međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2013).


Prisjetimo se da je hrvatska informatička reprezentacija prošle godine osvojila jednu zlatnu i tri srebrne medalje na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI 2012) i po broju medalja bila je plasirana na visokom 5.mjestu ovog najznačajnijeg i najpopularnijeg informatičkog natjecanja mladih u svijetu i to u konkurenciji od 84 države. Time stečemo dojam koliko je u stvarnosti teško biti odabran u hrvatsku informatičku reprezentaciju.


Prisjetimo se da je Ivan prije dvije godine kao učenik 8.razreda OŠ Centar, Pula (mentor Damir Blašković) bio u Juniorskom timu i osvojio je srebrnu medalju na Juniorskoj Balkanskoj Informatičkoj Olimpijadi u Bistriti, Rumunjska te brončanu medalju na međunarodnom informatičkom natjecanju u Shumenu, Bugarska.


Na Hrvatsku informatičku olimpijadu ove godine godine pozvana su dva učenika iz Pule. Pored Ivana Lazarića pozvan je i Ivan Žufić, također član Društva informatičara Pula i to na temelju rezultata sa Državnog natjecanja iz informatike/računalstva – Infokup 2103. On, nažalost, nije nastupio.


Oba učenika su polaznici radionice programiranja u C++ koju vodi njihov mentor Damir Blašković i učenici su 2.razreda Gimnazije Pula.

 

8.4.2013.
Državno natjecanje iz informatike

U Pulu stigle 3 srebrne medalje

Od 17.-20.03.2013. u Primoštenu održano je Državno natjecanje iz informatike - INFOKUP.

Ove je godine iz Pule na državno natjecanje pozvano 6 učenika, što je izuzetno velik broj s obzirom da smo znali imati periode od 8 godina, bez poziva na državno natjecanje. Ukupno iz Istre pozvano je 10 učenika.

Pregled rezultata učenika iz Pule:

2.mjesto osvojio je učenik Marko Lazarić - 8.razred - mentor Damir Blašković
2.mjesto osvojio je Mark Rajković - 5.razred - mentorica Tajana Velikanja
2.mjesto osvojio je Ivan Lazarić - 2.razred gimnazije - mentor Damir Blašković

Osim 3 druga mjesta i ostali učenici plasirali su se veoma visoko i to:


4.mjesto osvojio je učenika Alan Bubalo, 5.razred - mentor Damir Blašković
4.mjesto osvojio je i učenik Anton Licul Grk, 8. razred - mentorica Aleksandra Žufić.
6.mjesto osojio je učenik Ivan Žufić, 2.razred gimnazije - mentor Damir Blašković.

Ivan Lazarić i Ivan Žufić, zbog svojih odličnih rezultata na raznim natjecanjima upravo su pozvani i na 19. HRVATSKU INFORMATIČKU OLIMPIJADU.

Kako su ovo učenici koji uglavnom više godina sudjeluju na radionicama programiranja u organizaciji Društva informatičara Pula, mislim da su upravo oni sada opravdali ulaganje Grada Pule u ovakve radionice i pripreme za natjecanja, te da će ta suradnja ubuduće biti još bolja i jača.

 

Tajana Velikanja

25.3.2013.

 

 

 


 

© Društvo informatičara Pula